TORNEM AL COR D’EUROPA

  • Manifest PSC del Dia d'Europa 2018.
  • Actualitzat:
  • Creat:

Manifest PSC del Dia d'Europa 2018.

Com cada 9 de maig, els socialistes catalans volem recordar la declaració de Robert Schumann de 1950 que va suposar la primera pedra de la construcció –encara no acabada- de l’actual Unió Europea (UE). Avui, gairebé 70 anys més tard, podem celebrar que gràcies a aquest projecte comunitari els europeus hem viscut el període de pau, estabilitat, prosperitat i benestar més llarg de la nostra història recent. El model social europeu és únic i molt admirat arreu del món, així com també ho és la democràcia supranacional que poc a poc avança cada dia en la seva integració.

Tot i això, i sense menystenir tots els èxits que ha suposat aquest projecte per la vida de més de 500 milions de persones en tot el continent, la Unió Europea es troba en els darrers anys en un dels seus moments més delicats des de la seva creació, immersa en una policrisi que està agreujant les diferències entre països i entre ciutadans. La crisi de l’euro, la crisi de refugiats, la gestió del Brexit, l’auge de l’extrema dreta i els populismes euròfobs, la degradació de l’Estat de dret a països membres de la UE o la cascada d’atemptats terroristes que afecta moltes ciutats europees, entre elles Barcelona o Cambrils amb els terribles atacs de l’agost de l’any passat. Tot això en un context global amb moltes turbulències, un món “d’homes forts i dones fortes” on el proteccionisme i la confrontació identitària estan en auge, en contra del multilateralisme, el feminisme, la igualtat i el diàleg -valors que representa i ha de seguir representant la UE.

D’aquesta manera, els i les socialistes catalanes creiem que aquest escenari ens fa veure més clar que mai que no podem donar per fet ni garantit el projecte europeu, i que no només l’hem de protegir i defensar cada dia, sinó que l’hem de reformar i millorar per poder donar el màxim de benestar i seguretat als ciutadans i les ciutadanes que s’estan sentint insegurs i en molts casos desemparats. Els governs europeus segueixen sent incapaços de donar una resposta digna i justa al repte de les persones refugiades més de dos anys després de l’inici de la crisi, alhora que la UE no fa front a la insuportable desigualtat, l’augment de la pobresa i la pobresa infantil, l’erosió dels drets socials i la cronificació de la precarietat laboral, especialment entre la joventut.

Però aquest darrer any, Europa ens ha demostrat també la seva importància en assumptes interns com és la situació política a Catalunya. El Govern català va dur el seu polze contra l’ordre constitucional i estatutari a les seves màximes conseqüències la passada tardor, violentant l’Estat de Dret i oblidant la meitat de la població catalana que no compartíem els seus objectius. És la major crisi institucional que hem patit des de l’inici de la democràcia i Catalunya es va convertir els darrers mesos en una preocupació a nivell europeu. En una època on les fronteres es difuminen, i on avancem cap a un món cada cop més interdependent, els socialistes catalans -que sempre hem estat internacionalistes- creiem que el projecte independentista condemna Catalunya a l’aïllament a nivell europeu i internacional.

D’altra banda, la inacció irresponsable del Govern d’Espanya per part del Partit Popular no ha ajudat a arreglar les coses, ans al contrari, alhora que a nivell europeu estem absents i mancats de lideratge.

Per tot això, en aquest 9 de maig els socialistes volem fer un crit de reivindicació perquè volem tornar al cor d’Europa! Volem tornar a ser protagonistes de la història europea, per construir entre tots un espai de prosperitat i igualtat en un món ple de reptes globals. Així, fem una crida per una major integració europea basada en major benestar i la construcció de societats inclusives. Hem d’afrontar, amb una narrativa forta des de l’esquerra, els reptes del segle XXI que inclouen la robotització i les noves relacions de producció, el reciclatge professional, la sostenibilitat de les prestacions socials, el repartiment de la riquesa i la lluita contra la desigualtat, el canvi climàtic, una major integració en seguretat i defensa, i el desenvolupament econòmic sostenible on l’ocupació ha de ser un vehicle de cohesió social a nivell europeu.

A un any de les properes eleccions al Parlament Europeu, els socialistes catalans treballem de la mà de la nostra família política –la socialdemocràcia europea- per tenir una estratègia conjunta de cara a aquests comicis que seran crucials per al  futur de la UE. Treballarem per tenir un Manifest comú ambiciós i que doni respostes als problemes dels ciutadans, en especial dels joves i les dones. Així mateix, ens comprometem a implicar-nos en el procés d’elecció del nostre candidat comú a la Presidència de la Comissió Europea, alhora que impulsarem el màxim de participació possible en aquestes eleccions.

Com a socialistes, com a europeistes, ho tenim clar: volem tornar al cor d’Europa per transformar la nostra societat en benefici de la majoria, dels que més ho necessiten, basant-nos sempre en els valors de la igualtat, la justícia social i la llibertat.

Feliç Dia d’Europa!

Fitxers adjunts: