Recuperem la Idea d’Europa ...

  • Actualitzat:
  • Creat:

Manifest del PSC en motiu del Dia d'Europa 2016

Avui fa 30 anys que celebrem a Catalunya i a Espanya aquest dia d’Europa formant part d’aquest gran projecte que anomenem Unió Europea.

 

Des del punt de vista dels i les socialistes el balanç ha estat positiu tant en termes econòmics i socials, com des del punt de vista de l’estabilitat política, institucional. Cal recordar la il·lusió amb la que vam entrar a formar part del projecte europeu, en un país que tot just abandonava una llarga i dura dictadura i que veia en Europa l’espai de llibertat i democràcia que sempre havia enyorat.

 

Avui, però, la Unió Europea viu segurament el moment més crític de la seva història. La crisi econòmica i financera de 2008 i les polítiques aplicades des de llavors per les Institucions Europees, han posat de manifest el disseny erroni de la moneda única, que no compta amb les polítiques econòmiques bàsiques per fer front a xocs asimètrics com els que hem patit. S’ha debilitat la legitimitat democràtica de la Unió, allunyant la població del projecte europeu, i posant en qüestió fins i tot la utilitat de la política com a mitja de transformació de la societat i de lluita contra la injustícia per parts dels que no tenim cap altre poder.

 

A la vegada, Europa ha vist com en poc temps s’han generat diverses crisis de seguretat en les seves fronteres exteriors, ocasionant una crisi humanitària sense precedents i abonant el terreny per l’euro escepticisme, el populisme i l’extremisme que avui percebem arreu del continent.

 

De totes les crisis, però, la crisi dels refugiats ens resulta especialment indignant i colpidora. Segons ACNUR, més d'un milió de refugiats van arribar a situacions molt tràgiques a Europa el 2015 i més de 82.636 des de l'inici de 2016.

 

Els i les socialistes no ens cansarem de dir que es tracta d’una situació insuportable que requereix una resposta europea coordinada en base a dos dels valors fonamentals de la Unió, que sembla que haguem oblidat, la solidaritat i els respecte als drets humans. Correm el risc, sinó ho fem bé, de perdre un dels bens més preuats de la Unió Europea, la seva ànima, que és el que realment ens diferencia d’altres parts del món.

 

Europa no és un mapa, és una idea. Una idea que ha il·lusionat a molts ciutadans durant molts de temps. Una model de convivència en democràcia i llibertat lligat especialment a la justícia social i a la dignitat. Per això cal posar fre als atacs a aquesta idea, com està succeint avui amb aquells que intenten redefinir i limitar l’espai Schengen i la lliure circulació de les persones dins de la Unió Europea.

 

Finalment, el mes de juny el Regne Unit celebrarà el seu referèndum per decidir la seva permanència o no dins de la Unió Europea. La possible sortida podria ocasionar una crisi institucional definitiva per Europa, no només per les pròpies repercussions del trencament, sinó pels efectes sobre altres Estats membres on l’euro escepticisme està guanyant adeptes.

 

Per això, davant d'aquesta Europa que de vegades ens decep, avui volem manifestar la nostra ferma convicció que els europeus necessitem més que mai aprofundir en Europa i que paga la pena lluitar per ella.  

 

Necessitem més Europa i no pas menys, si volem fer front amb garanties a tots els reptes que el present i el futur ens depara al conjunt dels ciutadans europeus en termes humanitaris, socials, econòmics i polítics.

 

Europa, per molts anys!

Fitxers adjunts: