Meritxell Batet denuncia el tancament de les fronteres europees als refugiats

  • Actualitzat:
  • Creat:

La diputada del PSC finalitza la primera etapa del seu viatge a camps de refugiats sirians de Jordània i Grècia

Batet, amb dones que formen part del programa WAJ
Batet, amb dones que formen part del programa WAJ

La coordinadora dels diputats i les diputades del PSC al Congrés, Meritxell Batet, ha finalitzat aquest dimecres la primera part del viatge que, organitzat per l'ONG Oxfam Intermón, porta a una delegació parlamentària a camps de refugiats sirians de Jordània i Grècia. En aquesta primera fase, ha visitat a la localitat jordana de Zarqa el centre comunitari ARDD, on es desenvolupa un programa regional que té per objectiu ensenyar a la dona els seus drets i donar-li accés a la justícia per aconseguir un apoderament real, i també el camp de refugiats de Za’atari als afores d'Amman, la capital del país.

La localitat de Zarqa, molt propera a Amman, compta amb una població de més de 600.000 habitants, la majoria de classe obrera, i acull a un gran nombre de refugiats. Per això, programes com el denominat WAJ (Women's Access to Justice) els donen suport psicològic, les 'entrenen' per abordar situacions complexes, les instrueixen en lideratge i els fan seguiment durant diversos anys per tal que obtinguin finalment aquesta independència i apoderament que necessiten. 

Batet ha assenyalat que Jordània intenta resoldre una crisi de refugiats –les xifres de refugiats sirians oscil·len entre 700.000 i un milió--, alhora que s'enfronta als seus propis reptes com a país. Així, programes com el WAJ “aconsegueixen que dones que desconeixien els seus drets ara puguin reivindicar-los i deixin de costat la idea que per ser dona tenen menys dret a l'educació o a la independència econòmica”, ha explicat.

Aquest dimarts, la delegació ha visitat el camp de Za'atari, on Batet ha pogut parlar amb desenes de refugiats i conèixer de primera mà la seva situació. Allà, ha denunciat que la decisió de la Unió Europea de tancar les seves fronteres ha provocat la pèrdua de la seva autoritat i legitimitat moral, de manera que “ara Europa no està en condicions de demanar ni exigir gens als països veïns que ja estan desbordats amb les altes xifres de refugiats”. “Ha estat lamentable el comportament que ha tingut Europa en aquesta crisi: mentre els països adjacents reben milions de refugiats, a Europa ens movem amb xifres ridícules”

Sobre la situació de Jordània, ha recordat que acull un nombre de refugiats equivalent a un terç de la seva població, mentre que Espanya amb prou feines ha acollit a l'1% de la quota de refugiats arribats a Grècia i Itàlia a la qual es va comprometre amb la Unió Europea. És a dir: només han arribat al nostre país 474 refugiats d'un total de 17.387 que les autoritats s'havien compromès acollir. A més, denuncia Batet, el total d'ajuda humanitària espanyola ha passat de 319 milions d'euros en 2009 a 47 milions en 2015, la qual cosa suposa una retallada del 85%.

Paraules clau: